Mi-am facut o minunata minestrone, compusa din diferite retete pe care le-am gasit peste tot. Acum sade molcom pe soba si fierbe. Si imi lasa gura apa ;)
Ingredientele:
2 cepe (de preferat rosii)
3 catei de usturoi
3 telina (doar partea verde in forma de betze)*
1 bucate de ghimbir
1 mana de fasole verde
1-2 dovlecei
1 bucata de gulie
2-3 ardei grasi (de culori diferite)
3 rosii bine coapte
naut din cutie (sau uscat)
Pentru nevegetarieni: salam italian sau francez de porc
1,5 litri de zeama/stoc de legume
o mana de frunze de busuioc
parmezan proaspat ras
ulei de masline
Legumele si verdeturile se spala si se curata. Ceapa si usturoiul se taie marunt, ghimbirul de cojeste si se da prin razatoare. Telina se taie la capete, se curata de ate si se taie in felii. Fasolea se curata de capete si se taie in bucati de ca. 3 cm lungime. Doveleceii se taie odata in lungime iar apoi in felii, gulia se cojeste si se taie in felii, ardeii se taie in bucati cam de vreo 3-4 cm, rosiile se taie in cubulete fara sa se piarda zeama. Daca aveti naut uscat, acesta se lasa peste noapte la inmuiat, daca vine direct din cutie, nu este nevoie decat sa se scurga.
Intr-o oala destul de incapatoare se pune ulei la incalzit si se adauga ceapa si usturoiul sa se innabuse. Adaugam ghimbirul si telina. Lasam totul sa se innabuse pentru vreo 5 minute, amestecand incontinuu.
Adaugam fasolea, doveleceii si gulia, lasam pentru inca 3 minute, amestecand.
Adaugam ardeii, rosiile inclusiv zeama si nautul si lasam inca 2-3 minute. Acum se poate pune si salamul taiat in felii, daca nu sinteti vegetarieni sau preparati mancare de post. Mie imi place gustul lui usor afumat.
Stingem cu 1,5 l de zeama (supa/stoc) de legume, sezonam cu sare si piper (de preferat proaspat ras) si eventual sos de soia si niste ardei iute daca va place. Lasam totul sa fiarba molcom la foc mic cam pentru vreo 15 minute.
Luam oala de pe foc, punem jumatate din frunzele de busuioc inauntru, cealalta jumatate se imparte cu parmezanul pe farfurii, iar deasupra se toarna supa.
Minunat merge cu paine italieneasca ciabata abia scoasa din cuptor.
Alternative: se pot pune toate legumele pe care le avem in casa in aceasta minestrone: spanac proaspat, morcovi, brocoli, conopida etc. Numai fantezie sa aveti! Doar fiti atenti sa puneti legumele cele mai tari primele, iar cele mai firave la urma.
Pofta buna! Eu am sa o mananc acum :)
-------------
*) Telina verde? Mi s-a spus ca in Romania nu exista asa ceva. Ei bine, daca chiar nu stiti despre ce vorbesc, uitati-va aici:
http://costachel.ro/2010/09/telina-o-leguma-cu-mai-multe-infatisari/
marți, decembrie 21, 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Suna interesant, dar suntem romani ce mama ei de treaba minestrone=ciorba!
RăspundețiȘtergereNu chiar. Ciorba e acrita, pe cind minestrone... e o biata supa de legume ;)
RăspundețiȘtergereO fi "o biată supă de legume", dar mie, o mare amatoare de "vegetariene" mi-a lăsat gura apă şi dacă mai pun aşa, in ciudă, o ligură cu smântână... imi ajunge-o săptămână ! Mulţam de reţetă, o s-o experimentez cu mare, mare plăcere fiindcă îi simt deja în nări aroma şi pe limbă gustul !
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergeresuna tare bine...e de incercat!
RăspundețiȘtergerecred ca iese o ciorba buna, nu? :))))
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereMi-a placut mult articolul DVS. Multumesc!
RăspundețiȘtergere